Styrelsen för Ulla-Carin Lindquists stiftelse för ALS-forskning har beslutat, efter inrådan från det medicinska expertrådet, att stiftelsens första forskningsstipendium på 100 000 kronor ska tillfalla Elisabet Englund, docent i neuropatologi vid Universitetssjukhuset i Lund.
Forskning utförd de senaste fem åren i bland annat Sverige har visat att det i vissa släkter finns ett mycket nära genetiskt samband mellan uppkomsten av ALS och vissa andra degenerativa sjukdomar. I flera släkter har forskare visat att mutationer i VAPB, Dynactin och CHMP2B-genen kan ge ALS, spinal muskelatrofi (PMA) eller pannlobsdemens hos personer i samma familj. Att samma genetiska förändring kan ge anledning till olika sjukdomsbilder är en viktig ny upptäckt för vår förståelse av hjärnans sjukdomar. Avgörande för utveckling av denna hypotes har varit studier av en stor släkt från mellersta Sverige där många personer har drabbats av ALS och pannlobsdemens. Docent Elisabeth Englund har i många år varit mycket engagerad i utforskningen av denna släkt och andra släkter med ALS. Att en genförändring kan leda till ALS och andra av hjärnans sjukdomar är en viktig upptäckt för förståelsen för och behandlingen av de drabbade.
Elisabet Englund är 49 år gammal och tjänstgör som neuropatolog med ansvar för den kliniska neuropatologin i södra Sverige – för vissa sjukdomsentiteter är ”upptagningsområdet” betydligt större och inkluderar delar av Mellan-Sverige.
Om att tilldelas Ulla-Carin Lindquist-stipendiet säger hon:
– Priset ger oss både inspiration och resurser att fokusera på ALS. Vi är underbemannade och jobbar dubbla skift. Nu kan vi köpa oss lite tid och arbetsro.
Forskningsstipendiet kommer att delas ut den 30 november på läkarstämman i Göteborg där Elisabet Englund kommer att hålla en kort föreläsning. Hon kommer även att hålla ett föredrag under ALS-symposiet i Valjeviken den 10-11 maj 2007.
Artiklar
http://sydsvenskan.se/lund/article195809.ece
http://www.dagensnyheter.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=588085