Ulla-Carins pris 2007 till Uppsala-forskare

Ingela Nygren, 47, specialist i neurologi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, får 2007 års pris av Ulla-Carin Lindquists stiftelse för ALS-forskning. Det är andra gången som priset delas ut, och tack vare allmänhetens stora intresse och stöd för stiftelsen har prissumman nu kunnat höjas, till 150 000 kronor. Priset delas ut vid Läkarstämman på Älvsjömässan i Stockholm den 29 november.

Det var Ulla-Carin Lindquists önskan att hennes öde skulle bidra till att andra som i framtiden drabbades av ALS, Amyotrofisk Lateral Skleros, skulle få ännu bättre vård, hjälp och stöd. Och det var också hennes idé att skapa en stiftelse för att stödja forskare som ville försöka lösa gåtan ALS.

Dr Ingela Nygren har i många år varit verksam inom det kliniska ALS-teamet vid Akademiska Sjukhuset i Uppsala. Förutom att vara en utmärkt läkare med mycket empati för sina svårt sjuka patienter, har Ingela Nygren i tio år varit verksam som ALS-forskare. Hennes forskning innefattar såväl grundforskning om autonoma nervsystemet och metabola ändringar i cerebrospinalvätskan vid ALS som klinisk forskning om neuroprotektiv behandling vid ALS och palliativ vård av ALS patienter. Hon disputerade 2005 på en avhandling med titeln ”ALS – A Clinical Thesis”. För denna lysande insats belönas hon alltså med Ulla-Carin Lindquists Forskarpris 2007.

I det medicinska råd som föreslår pristagare till stiftelsens styrelse ingår Peter Andersen. professor vid neurologiska kliniken i Umeå, Martin Ingvar, professor i neurofysiologi vid Karolinska Institutet i Solna, Anne Zachau, överläkare i neurologi vid Karolinska Universitetssjukhuset och Olle Löfgren, överläkare i plastikkirurgi, Karolinska Sjukhuset i Solna.

Se Rapports inslag om pristagaren (inslaget ligger ca 15 min. in i programmet)

Lämna en kommentar

Publicerad

Dela

Gå med i vårt nyhetsbrev