Om oss

En stiftelse som drivs av ideella krafter

Ulla-Carin Lindquists stiftelse för ALS-forskning samlar in pengar till förmån för forskning och informationsspridning om den dödliga och obotliga sjukdomen ALS.

Ulla-Carin Lindquist var journalist och nyhetsankare på SVT Rapport och mor till fyra barn. Hon diagnosticerades 2003 på sin 50-årsdag med ALS och kämpade under sjukdomstiden med att föra fram ALS i ljuset genom sin bok ”Ro utan åror” och dokumentären ”Min kamp mot tiden”. Efter hennes bortgång fortsätter Ulla-Carins viktiga arbete genom stiftelsen som samlar in pengar till ALS-forskningen i Ulla-Carins namn.

Gå mot ALS är ett nationellt initiativ som har samlat in pengar till stiftelsen sedan 2015

Vi är en liten och effektiv organisation som gör avtryck

Stiftelsen har sedan starten drivits av ideella krafter. Styrelsen består till huvuddel av familj och vänner till Ulla-Carin och inget arvode utgår till ledamöterna. En liten organisation utan betydande fasta kostnader säkerställer att bidragen från allmänheten når fram till ändamålet.

Vi granskas av Svensk insamlingskontroll

Ulla-Carin Lindquists stiftelse för ALS-forskning har ett 90-konto, och kontrolleras därmed av Svensk Insamlingskontroll. Enligt deras regler får kostnader för administration och insamling inte överstiga 25 % av organisationens totala årsintäkt. Minst 75 % av intäkterna måste alltså nå fram till ändamålet. Om en organisation inte följer Svensk insamlingskontrolls krav dras 90-kontot in.

Under 2018 hade vi:

  • 8 % i administrationskostnader
  • 4,2 miljoner kronor i intäkter
  • 80 % till ändamålet
  • Mer än 20 miljoner kronor till forskning sedan stiftelsens start