Alpina världsmästaren Sara Hectors viktigaste tävling

Alpina världsmästaren Sara Hector

Den alpina slalomstjärnan Sara Hector har rönt stora framgångar i sin karriär. Under vinter-OS i Peking 2022 tog hon det första svenska guldet i damernas storslalom sedan 1992. Hon har också tagit fyra världscupsegrar och tre VM-medaljer, och nu senast nått fina resultat under slalomsäsongen 2023.

Sara Hector har dock alltid varit öppen med att hon, på ett personligt plan, fått kämpa. I radioprogrammet Sommar i P1, 2022, fick vi lära känna Sara Hector bättre. Hon berättar om tvivel på den egna förmågan, prestationsångest och en allvarlig knäskada som höll på att sätta stopp för karriären. Sara, med sin enorma fighting-spirit, har bemästrat många av utmaningarna, och tillhör idag den absoluta skideliten. Den kanske tuffaste kampen är dock kvar – mamma Marias ALS.

”Det är svårt med sjukdomen i familjen. Det är en kamp på ett helt annat plan. Som för alla andra med ALS blir det värre med tiden. Min mamma är en kämpe. Hon är så envis och tränar väldigt mycket, hon tränar på gym och går mycket, hon vill vara aktiv och känna att hon är med. Sjukdomen ger perspektiv, att ta tillvara på livet och uppskatta det man kan göra. Jag är så stolt över mamma och inspireras av hennes viljestyrka och inställning varje dag.”

Mamma Marias sjukdom är en variant av ALS där förloppet är något långsammare.

”Tiden gör att man hittar strategier och sätt att hantera sjukdomen. Det måste man, annars fungerar inte vardagen. Men det är klart att det är tufft – det förändrar allt, för hela familjen och allting i livet. Sjukdomen är alltid närvarande men jag kan inte fokusera på sorgen hela tiden, ibland måste jag välja; jag måste få känna ledsenhet och sorg ibland, men ibland måste jag lägga fokus på annat. Om jag blir väldigt ledsen emotionellt och tappar fokus är det svårt att exempelvis prestera i backen.”

Det var 2015 som Sara Hectors mamma fick diagnosen. Efter att den värsta chocken lagt sig och familjen tagit sig igenom den första tidens sorg och ovisshet bestämde sig Sara för att använda sig av sin profession och plattform för att göra skillnad. Sara är ambassadör för Ulla-Carin stiftelse för ALS-forskning och anordnar varje år Hector ALS Challenge, ett evenemang i Kungsberget där huvudattraktionen är en parallellslalomtävling, där deltagarna får möjligheten att mäta sig med slalomstjärnan. Syftet är att sprida kunskap om den aggressiva sjukdomen ALS och samla in pengar till forskningen.

”Jag kan inte göra mamma frisk, men ett sätt för mig att hantera det på är att fokusera på vad jag faktiskt kan göra. Idén om en skidtävling i Kungsberget till förmån för ALS-forskning föddes.”

Inställning är viktigt.

”Fight ALS with joy är tävlingens slagord. I min satsning på elitidrott har jag lärt mig att i motgångar är inställning otroligt viktigt, och vad jag lägger fokus på – jag vill därför kämpa mot sjukdomen på ett sätt som också ger energi. Skideventet är ett sätt att fira kroppen och vad den kan, samtidigt som vi gör vårt yttersta för att det i framtiden ska finnas hopp även för människor som lever med sjukdomen ALS.”

Samarbetet för ALS-forskningen mellan Sara Hector och Kungsberget tog sin början 2019 och efter ett uppehåll på grund av covid-19 gjordes en rekordinsamling 2022. Mer än 150,000 kr samlades in! 2023 vill Sara Hector och Kungsberget överträffa den summan.

”För mig är det här årets viktigaste tävling. Jag vill bidra till att forskningen hittar mediciner som inte bara bromsar, utan stoppar den här sjukdomen. Tillsammans gör vi skillnad och det känns fantastiskt att kunna bidra till ALS-forskningen.”

 

Hector ALS Challenge 1 April, 2023

Lördagen den 1 april är det dags för Sara Hector ALS Challenge, en tävling för alla skidåkare!

Vad

Tävla i skidåkning och samtidigt bekämpa ALS med glädje.

Folkfest

Det kommer finnas aktiviteter för barn och vuxna. Det blir auktioner, DJ och afterski med livemusik på uteserveringen samt möjlighet att vinna fina priser. En folkfest, helt enkelt!

Var

Skidskolebacken i Kungsberget.

Hur

Du anmäler dig på plats. Varje åk du tävlar kostar 100 kr och pengarna går oavkortat till ALS-forskning. För varje åk du åker får du en lott och kan vinna fina priser. Du kan också tävla mot Sara Hector i parallellslalom!

När

1 april. Starten går kl. 14:00 och klockan 15:00–17:00 är det afterski utanför Karins Burgeria.

Livesändning

Från 12:45 till 16:00 livesändning på sarahector.com.

Priser & prisutdelning

Prisutdelningen sker vid samband med Afterski, ca klockan 16:00. Bra åk premieras, men det finns många fina priser! 

Skänk ett bidrag utan att delta!

Om du inte har möjlighet att delta i tävlingen, men ändå vill vara med och göra skillnad kan du swisha till: 123 900 04 98 eller betala till Plusgiro: PG 90 00 49-8. Meddelande: ALS Challenge.

Du kan även lämna ditt bidrag här!

Publicerad

Dela

Gå med i vårt nyhetsbrev