Alpina världsmästaren Sara Hectors viktigaste tävling

24 mar 2023
Insamlingar Nyheter

Den alpina slalomvärldsmästaren Sara Hector har rönt stora framgångar i sin karriär. Under vinter-OS i Peking 2022 tog hon det första svenska guldet i damernas storslalom sedan 1992. Hon har också tagit fyra världscupsegrar och tre VM-medaljer, och nådde fina resultat under slalomsäsongen 2023.

Sara Hector har dock alltid varit öppen med att hon, på ett personligt plan, fått kämpa. I radioprogrammet Sommar i P1, 2022, fick vi lära känna Sara Hector bättre. Hon berättar om tvivel på den egna förmågan, prestationsångest och en allvarlig knäskada som höll på att sätta stopp för karriären. Sara, med sin enorma fighting-spirit, har bemästrat många av utmaningarna, och tillhör idag den absoluta skideliten. Den kanske tuffaste kampen är dock kvar – mamma Marias ALS.

”Det är svårt med sjukdomen i familjen. Det är en kamp på ett helt annat plan. Som för alla andra med ALS blir det värre med tiden. Min mamma är en kämpe. Hon är så envis och tränar väldigt mycket, hon tränar på gym och går mycket, hon vill vara aktiv och känna att hon är med. Sjukdomen ger perspektiv, att ta tillvara på livet och uppskatta det man kan göra. Jag är så stolt över mamma och inspireras av hennes viljestyrka och inställning varje dag.”

Mamma Marias sjukdom är en variant av ALS där förloppet är något långsammare.

”Tiden gör att man hittar strategier och sätt att hantera sjukdomen. Det måste man, annars fungerar inte vardagen. Men det är klart att det är tufft – det förändrar allt, för hela familjen och allting i livet. Sjukdomen är alltid närvarande men jag kan inte fokusera på sorgen hela tiden, ibland måste jag välja; jag måste få känna ledsenhet och sorg ibland, men ibland måste jag lägga fokus på annat. Om jag blir väldigt ledsen emotionellt och tappar fokus är det svårt att exempelvis prestera i backen.”

Det var 2015 som Sara Hectors mamma fick diagnosen. Efter att den värsta chocken lagt sig och familjen tagit sig igenom den första tidens sorg och ovisshet bestämde sig Sara för att använda sig av sin profession och plattform för att göra skillnad. Sara är ambassadör för Ulla-Carin stiftelse för ALS-forskning och anordnar varje år Hector ALS Challenge, ett evenemang i Kungsberget där huvudattraktionen är en parallellslalomtävling, där deltagarna får möjligheten att mäta sig med slalomstjärnan. Syftet är att sprida kunskap om den aggressiva sjukdomen ALS och samla in pengar till forskningen.

”Jag kan inte göra mamma frisk, men ett sätt för mig att hantera det på är att fokusera på vad jag faktiskt kan göra. Idén om en skidtävling i Kungsberget till förmån för ALS-forskning föddes.” 

Inställning är viktigt.

”Fight ALS with joy är tävlingens slagord. I min satsning på elitidrott har jag lärt mig att i motgångar är inställning otroligt viktigt, och vad jag lägger fokus på – jag vill därför kämpa mot sjukdomen på ett sätt som också ger energi. Skideventet är ett sätt att fira kroppen och vad den kan, samtidigt som vi gör vårt yttersta för att det i framtiden ska finnas hopp även för människor som lever med sjukdomen ALS.”

Sara Hectors viktigaste tävling.

”För mig är det här årets viktigaste tävling. Jag vill bidra till att forskningen hittar mediciner som inte bara bromsar, utan stoppar den här sjukdomen. Tillsammans gör vi skillnad och det känns fantastiskt att kunna bidra till ALS-forskningen.”