ALS webbinarium i december

15 okt 2023
Nyheter

Välkommen på årets andra ALS-webbinarium. Under kvällen samlas forskare för att berätta om flera intressanta och aktuella ämnen kopplade till ALS.

Är du intresserad av att lära dig mer om ALS? Då är du varmt välkommen till årets andra ALS-webbinarium den 20 december som anordnas av Neuroförbundet och Ulla-Carin Lindquists stiftelse för ALS-forskning. Under kvällen kommer forskare från Karolinska institutet, Skånes Universitetssjukhus och Umeå universitet att föreläsa och besvara dina frågor. Webbinariet är gratis och hålls digitalt över Teams.

Var: Digitalt över Teams
När: Onsdag den 20 december 2023, klockan 18:00 – 20:00
Anmälan: Följ länken nedan och klicka vidare till ”Registrera dig” för anmälan. Du får ett mail med en bekräftelse.

Till anmälan

Kvällens föreläsare

Karolina Palmbäck, Karolinska institutet

Läkemedelsstudier och behandling av ALS

Forskningssjuksköterska Karolina Palmbäck arbetar vid Karolinska institutet som är en av flera platser i Sverige där det bedrivs läkemedelsstudier. Under föreläsningen ges en överblick över hur läkemedelsstudier fungerar och en översiktlig uppdatering kring aktuella läkemedelsstudier och behandlingar av ALS.

Christer Nilsson, Skånes universitetssjukhus

Frontotemporala neurodegenerativa sjukdomar – former och diagnosticering

Christer Nilsson är överläkare och docent i neurologi vid Skånes universitetssjukhus och har många års erfarenhet av av arbete på klinik och forskning inom frontotemporala neurodegenerativa sjukdomar. Han kommer bland annat tala om kopplingen mellan FTD (frontotemporal demens) och motorneuronsjukdomar som ALS. Vad händer i hjärnan vid FTD, vilka är symtomen och hur ser vården ut för drabbade patienter?

Karin Forsberg, Umeå universitet

Om orsaken till ALS: SOD1

Karin Forsberg, neurolog och forskare vid Umeå universitet, har forskat om orsaken till ALS sedan 2004, både i Sverige och utomlands. Hon forskar särskilt på proteinet SOD1, ett viktigt enzym som oftast har en förändrad struktur hos patienter med ALS. Lär dig mer om orsakerna till felaktigt veckat SOD1 och varför den här forskningen är viktig.

Peter Andersen, Umeå universitet

Aktuellt från internationella ALS konferensen i Basel

Peter Andersen, professor och överläkare i neurologi vid Umeå universitet, har forskat om ALS sedan 1992. Hör Peter berätta om de senaste nyheterna från den internationella ALS-konferensen i Basel som hålls 6 – 8 december.

Anmälan

20 december klockan 18:00 – 20:00, digitalt över Teams. Följ länken nedan och klicka vidare till ”Registrera dig” för anmälan. Du får ett mail med en bekräftelse.

Till anmälan