Peter trillade ner i ett djupt hål men kravlade sig upp

2 maj 2021
Insamlingar Personliga berättelser

Malmöbon Peter Bengtsson är andra generationens ICA-handlare sedan 25 år, far till fyra barn samt två bonusbarn och make till Camilla. När Peter under sensommaren 2020 fick beskedet att han drabbats av ALS trillade han ner i ett djupt hål. Nu har han kravlat sig upp och bestämt sig för att göra en insats för ALS-forskningen.

Symptomen började visa sig för några år sedan. Peter har varit på otaliga undersökningar för att behandla sina besvär. Han reste mellan Ystad och Umeå för att röntgas för klämda nerver i ryggen. Inga behandlingar hjälpte dock och besvären blev med tiden värre. Först efter två år av undersökningar hos en rad specialister träffade Peter en neurolog i Malmö som konstaterade att han måste göra tester för en sjukdom som heter ALS.

”När jag kom hem och sökte på ALS fick jag kalla kårar över hela kroppen. Det var ingen munter läsning”, förklarar Peter.

Det definitiva beskedet kom en sensommardag i fjol. Det finns ingen botande behandling mot hans sjukdom och han kan räkna med att ha två till fyra år kvar att leva.

”Jag trillade ner i ett 10 meter djupt hål. När jag berättade för familjen trillade även de ner i det där hålet. Sedan dess har jag varit nere och vänt några gånger men aldrig lika djupt”, förklarar Peter.

Man måste ha hopp – annars fungerar inte livet

Peter har ett aktivt liv bakom sig, bland annat spelade han fotboll i Allsvenskans reservlagsserie i början av 1980-talet. Han har alltid jobbat hårt och under flera år sparat för att så småningom kunna pensionera sig och flytta till Spanien tillsammans med frun Camilla. Nu står ALS i vägen för planerna och Peter bestämmer sig för att agera.

”Jag förstod snabbt att forskningen behöver mer pengar. Jag är entreprenör, så varför skulle jag inte kunna samla in pengar?”

Initialt var målet att satsa 10 000 kronor och köpa armband av med budskapet “För livet mot ALS” – för i slutändan handlar insamlingen ju om livet. Armbanden skulle säljas i hans lokala handlarnätverk. Snart fick fler personer inom ICA nys om Peters planer och efter några möten var ribban satt betydligt högre.

På bara tre månader har insamlingen genererat tusentals kronor till ALS-forskningen. För att finansiera inköp av fler armband har bland annat fotbollströjor auktionerats ut och andra ICA-handlare har ställt upp med pengar.

”Jag känner att jag fortfarande är i startgroparna och hoppas på att få vara med på hela resan tills botemedlet finns på plats. Man måste ha hopp – annars fungerar inte livet”, berättar Peter.

Livet går vidare

På frågan om vad Peter har för budskap till den som diagnosticeras med ALS funderar Peter tyst en stund.

Han fortsätter sedan: ”Livet går vidare men med andra förutsättningar. Till skillnad från många andra får jag chansen till ett bra avslut och jag kan göra det finaste av den tid jag har kvar. Det är tungt att trilla ner i hålet men man kravlar sig snart upp.”

Peter har alltid haft en lista på saker att uppleva och besöka i livet. För någon månad sedan besökte han ishotellet i Jukkasjärvi tillsammans med sin fru och åkte hundsläde.

”Man måste njuta och leva! Visst är mycket svårt och tungt med ALS. Till exempel är det jobbigt att ta sig till en vän för att snacka. Men när man väl är där känns allt som vanligt.”

Vill du köpa ett armband och stödja forskningen som Peter brinner för och som så många hoppas på? Be din lokala ICA-handlare att beställa armbanden till butiken!