Björn samlar in pengar genom idrottsevenemang
Björn Andreasson samlar, med hjälp av familj och vänner, in pengar genom att arrangera olika idrottsevenemang. Allt startade med en fotbollsturnering i uppblåsbara burar i Björns hemby Röke i norra Skåne där 20 kompislag deltog och tillsammans samlade in runt 120 000 kr. Sedan har det rullat på i olika former, bland annat Fotboll mot ALS, Golf mot ALS och Padel mot ALS. Att det blev just idrottsevenemang är för att Björns pappa var en riktigt idrottsnörd som älskade allt som hade med sport att göra.
Det var med pappa Ola allt började. Våren 2018 fick han diagnosen ALS efter att han haft symptom i cirka ett år. I maj 2020 somnade han in efter 2,5 års hård kamp mot sjukdomen.
”Mitt långsiktiga mål med insamlingen är en värld utan ALS, så att ingen ska behöva gå igenom det min pappa fick göra. Men även det vi som anhöriga fick gå igenom. Att se någon man älskar brytas ner på det sättet utan att man kan göra något åt var otroligt tufft. Den hjälplösheten ska inte någon behöva känna. Mina kortsiktiga mål är att få fler personer att prata om ALS så att medvetenheten ökar och därmed även intäkterna till ALS-forskning.”
Björn började samla in pengar tillsammans med pappa Ola, familj och vänner.
”Att starta en insamling är ett av dom bästa besluten jag någonsin tagit. Att tillsammans bidra till livsviktigt ALS-forskning samtidigt som vi skapade en fin sista tid i pappas liv, där jag många gånger fick se honom skratta och le omringad av nya och gamla vänner på våra evenemang, i vad som annars lätt kan bli en tuff och tung period, är något jag alltid kommer vara tacksam för att vi gjorde. Jag rekommenderar varmt andra att ta chansen att bidra till en värld utan ALS, det är inget man ångrar.”
Björn är idag ambassadör för Ulla-Carin Lindquist stiftelse för ALS-forskning. Han vill inspirera andra att starta insamlingar, och hjälper gärna till med råd och stöd.
”När pappa fick sin diagnos började jag söka på ALS för att lära mig mer och fick då syn på Gabbi Waldenströms insamling Fuck ALS, som vid det tillfället inte var långt ifrån en miljon kronor insamlat till Ulla-Carin Lindquist stiftelse. Jag tyckte det var en helt fantastisk insats och blev otroligt inspirerad till att göra något liknande. Jag bad henne om tips på hur hon hanterat sin pappas diagnos men även på hur jag skulle gå tillväga för att starta en egen insamling. Hon gav flera bra råd och hänvisade mig vidare till Ulla-Carin Lindquist stiftelse. Vilket jag är väldigt glad att hon gjorde då all min kontakt med stiftelsen har varit varm och hjärtlig.”