Före detta elitdomaren Jonas Eriksson ställer upp för ALS-forskningen

19 okt 2022
Insamlingar Nyheter

Före detta elitdomaren Jonas Eriksson är ständigt aktuell. Entreprenör, sportjournalist, affärsman, föreläsare, försäljningschef och expertkommentator är olika beteckningar för att beskriva hans karriär. Just nu är han högaktuell som investerare i SVT:s program Draknästet och med sin bok Korthuset: En domares berättelse om kickarna och spelet bakom världsfotbollen. Trots ett späckat schema engagerar han sig också i välgörenhetscupen ”För livet mot ALS”.

Entreprenörskapet har alltid funnits med Jonas Eriksson, men tidigt valde han att lägga det lite åt sidan för att fokusera på en domarkarriär.

– Jag har alltid älskat fotboll, alltid velat nå så långt jag kunde och utmana mig själv. Därför ville jag hela tiden se hur långt jag kunde nå.

Jonas Eriksson har tusen projekt i gång samtidigt. Drivkraften är att ha kul, lära sig nya saker, träffa nya människor och hela tiden utmana sig själv. Absolut roligast är att jobba med sådant som ger puls, energi, adrenalin och där hela tiden nya saker händer, berättar han.

Hans bok om tiden som domare handlar om hans väg till toppen som elitdomare, de många gånger orimliga kraven på en domare, men också om hur den internationella toppfotbollen präglas av mutor, svågerpolitik och egoistiska världsstjärnor.

– Jag ville berätta en historia om hur världen ser ut som fotbollsdomare, vad som sker bakom kulisserna och hur politik, korruption och egoism styr världsfotbollen. Men också berätta min historia från en grusplan i Luleå till VM i Brasilien, hur jag tog mig dit och vad jag fick vara med om. En bok och en berättelse för mina barn att vara stolt över när de blir äldre och jag inte finns längre.

När Jonas Eriksson fick frågan om att döma matcherna på fotbollscupen till förmån för ALS så tackade han ja utan att tveka.

– Jag är frisk och får göra exakt vad jag vill i livet. Det är ett privilegium. Att kunna hjälpa till med en liten, liten del i den stora och svåra kampen mot ALS var alldeles självklart. När först Tommy Söderberg ringde mig sa jag ja på volley. Men ännu mer när jag träffade den fantastiske Peter Bengtsson, som själv är sjuk i ALS, var det inte längre någon tvekan att OM jag kan hjälpa till på något sätt så vill jag göra det.

– Jag hoppas att vi samlar in en hel del pengar, såklart, men även att vi sprider kunskap om ALS och hur vi tillsammans kan bidra till att stötta kampen mot sjukdomen. Och så att en massa människor har kul…publik, spelare, domare och så Peter som huvudperson, förstås. När vi går hem på lördag ska alla ha ett leende på sina läppar, det är min förhoppning.

Vill se välgörenhetscupen i Malmö på lördag den 22 oktober 2022? Klicka vidare till Billetto och köp din biljett!