Fotboll, golf och padel mot ALS. Björns insamlingar engagerar i Hässleholm

23 feb 2020
Insamlingar Nyheter Personliga berättelser

Genom en turnering i padel den 25 januari samlade Björn Andreasson in drygt 40 000 kronor till ALS-forskningen. Händelsen är den senaste i ledet av en rad sportevenemang som han organiserat under initiativet ”Fotboll mot ALS” sedan 2018. Totalt har dessa insamlingar bidragit med 320 000 kronor till forskningen men resan slutar inte där.

Efter en tids symptom diagnostiserades Björns pappa Ola med ALS våren 2018. Instinktivt mötte Björn beskedet med en vilja att donera sin egen lön till forskningen. Att detta inte skulle vara hållbart insåg Björn snabbt och istället väcktes idén om att samla in pengar. Björns pappa har alltid haft ett stort fotbollsintresse där han både spelat och varit tränare i Röke utanför Hässleholm. Sporten blev en naturlig plattform för Björn att både samla in pengar och öka vetskapen om sjukdomen. Därmed föddes initiativet ”Fotboll mot ALS”.

Uppslutningen blev redan från början över förväntan.

– Vi hade det första evenemanget på Röke idrottsplats där tjugo olika kompislag fick spela turnering i uppblåsbara burar. Vi samlade totalt in 122 000 kronor och tänkte – det här är något som vi vill fortsätta med!

Turneringen har sedan dess följts av ett antal olika insamlingar. Genom fler arrangemang i fotboll, golf, cykling, crossfit och padel har bidragen till ALS-forskningen fortsatt att öka i sportens anda. Signerade fotbollströjor från svenska klubblag har auktionerats ut och med hjälp av sin syster Sara har armband och nyckelringar tillverkats och sålts. Även om Björn är initiativtagaren understryker han att det är ett gemensamt arbete med både vänner och familj.

En stor anledning till att Björn organiserar dessa evenemang är för att öka kunskapen om ALS. Han berättar hur många i omgivningen gått från att veta väldigt lite om sjukdomen till att visa på en stor medvetenhet. Insamlingen har även inspirerat andra där Björn har blivit kontaktad av likasinnade som vill göra skillnad. Trots sjukdomens dystra verklighet har det alltid varit god stämning och glada ansikten på evenemangen vilket förvånar många. På frågan om hur länge Björn vill fortsätta samla in pengar svarar han: ”Hade det inte varit för deltagarna hade det inte hänt så mycket. Vi kör på så länge folk vill vara med!”

Till andra som vill göra insamlingar av dessa slag tipsar Björn om att ta kontakt med vänner och andra som kan tänka sig att hjälpa till. Det är ett arbete som både blir lättare och roligare om det görs gemensamt. Den intresserade rekommenderas även att ta kontakt med olika företag som kan sponsra på olika sätt. Ofta innebär ett samarbete en ömsesidig vinst då insamlingens kostnader hålls ner samtidigt som företag får god marknadsföring.

Nästa evenemang går av stapeln den 4 juli då fotboll mot ALS sker i Röke för tredje gången. Tätt inpå arrangeras golf mot ALS för andra gången den 17 juli i Tyringe.

Följ @FotbollmotALS på FacebookInstagram och Twitter för uppdateringar.