Gå mot ALS har samlat in miljoner till ALS-forskningen

21 maj 2022
Insamlingar Nyheter

”Gå mot ALS” samlar människor över hela landet i promenader för att synliggöra och samla in pengar till förmån för sjukdomen ALS. Genom åren har tusentals människor deltagit på över 30 platser runt om i Sverige. Drygt 2,5 miljoner kr har samlats in till ALS-forskningen! 

I år arrangeras GÅ mot ALS med start 14 juni och avslutas på Internationella ALS-dagen 21 juni.

Initiativtagaren bakom det framgångsrika projektet är Anders Ekne från Lund. Efter att ha förlorat både sin mor och morfar i ALS bestämde han sig för att bidra till ALS-forskningen. Han startade olika insamlingar. Bland annat utmanade han sina vänner att skänka pengar när han sprang Malmömilen och för antalet fåglar han lyckades räkna på Falsterbo Bird Show.

Jag ville dock engagera flera och tänkte att promenera skulle de flesta klara av. Många människor ville också delta och hjälpa till att samla in pengar. Då bestämde jag mig för att överföra det amerikanska konceptet ”Walk to Defeat ALS” till Sverige under parollen ”Gå mot ALS!.

Hur fungerar Gå mot ALS?

Det är ett årligen återkommande evenemang som går av stapeln i juni i anslutning till den internationella ALS-dagen. Vem som helst kan delta. Man kan också själv arrangera en promenad på sin ort. Grundkonceptet är en 1,5 kilometer lång promenad och att varje deltagare skänker en slant.

Anders trodde på konceptet men han förväntade sig aldrig att responsen skulle vara så stor.

Jag är så glad att så många runt om i landet har ställt upp och arrangerat sin egen promenad. Stort tack till alla er och stort tack till alla som varit med och gått och donerat en slant!

Nu är det dags för Anders att lämna över stafettpinnen. Från och med i år så arrangeras GÅ mot ALS av Ulla-Carin Lindquist stiftelse för ALS-forskning. Stort tack för allt Anders! Du har gjort en fantastisk insats för ALS-forskningen. Har du något medskick?

Ett av mina största mål med Gå mot ALS har varit att visa att man som drabbad inte är ensam. Det handlar om mer än att samla in pengar till ALS-forskningen. På promenaderna samlas människor som kämpar mot ALS. Det är ett fint tillfälle att dela erfarenheter och stötta varandra. På en mindre ort är man kanske den enda som har ALS. Och då känner man sig kanske osynlig eller ensam. Kan vi då visa att vi är många som har en relation till ALS så kanske det kan skänka tröst till drabbade.

Besök Gå mot ALS på Facebook »

Du deltar genom att swisha 100 kr för vuxen och valfritt belopp för barn. Swisha till 123 900 04 98 och ange ”Gå mot ALS” som meddelande. Under perioden 14 juni-21 juni går du när du vill, var du vill och du tar dig såklart fram hur du vill. Ta gärna ett foto och lägg upp i dina kanaler med taggen #gåmotals