Tillbaka i Målilla fick Claus genom företagshälsovården en neurologremiss och så var utredningarna i gång. Samtidigt blev Claus snabbt sämre.
”När vi var i Stockholm i mars köpte han en Dr House-käpp, sedan blev det kryckor och två månader senare kunde han varken gå eller stå utan blev rullstolsburen. Det gick så fort. I augusti kunde vi i familjen tillsammans med hemtjänsten inte längre hjälpa Claus med allt och han fick sin första dagassistent”, berättar Pia Elofsson som levt med Claus i 23 år.
I juli samma år, efter tre dagars undersökningar hos professor Peter M Andersen i Umeå, fick Claus slutligen diagnosen ALS. I samma veva förstod Pia att Claus kommer att dö. Hon hade redan på ett tidigt stadium misstänkt att det rörde sig om ALS, hon hade läst om både Ulla-Carin Lindquist och Maj Fant – tecknen kändes igen. Drygt ett år efter skidolyckan och de första symptomen, i februari 2012, avled Claus 43 år gammal.
En gala som svar på sorgen
”När Claus gått bort blev det tomt. Från att huset varit fullt av sjuksköterskor, assistenter och andra personer som hjälpte Claus i vardagen blev det tyst. Från att ha levt i nuet fanns det plötsligt tid för eftertanke. Och det var då Isabell kläckte att vi måste göra något åt denna fasansfulla sjukdom”, berättar Pia.
Putte Svensson-Sahlin, som varit general för Hultsfredsfestivalen, och Patric Engqvist står familjen nära och de tände genast på idén.
”Både Patric och Putte sa självklart ska vi ordna en gala! Alla vänner och deras vänner i sin tur hjälpte till. Claus bröder fixade och trixade. Vi betalade inte för något – allt skänktes eller sponsrades.”
Totalt kom 850 personer till galan på Metropol och alla betalade 200 kronor. Därutöver var uppfinningsrikedomen stor. Några körde ”taxi” där hela avgiften gick till ALS-forskningen, andra sålde korv. Samtidigt skänkte företag där Claus hade haft engagemang pengar, till exempel Elitfönster och Astrid Lindgrens Värld.
Samtidigt mötte Pia en ny motgång – ett cancerbesked.
”Samma sommar efter att Claus gått bort fick jag veta att jag hade bröstcancer. Jag var fortfarande som i dimma. Och samtidigt mitt i allt det jobbiga jag själv genomgick så kändes det som ingenting jämfört med det jag sett Claus gå igenom. På något sätt hjälpte det mig.”
Insamlingarna fortsätter
Att fortsätta samla in pengar till ALS-forskningen har varit en självklarhet för familjen och deras vänner. Sedan den första galan har bland annat en konsert med Patrik Isaksson arrangerats i Målilla kyrka. Flera lokala företag betalade gaget och de 50 000 kronor som kom in genom entré-avgifterna gick oavkortat till ALS-forskningen. Ice bucket challenge gav ytterligare 25 000 kronor och insamlingarna fortsätter vid jul och andra högtidstillfällen. Till dags datum har familjen donerat fantastiska 500 000 kronor till Ulla-Carin Lindquists stiftelse för ALS-forskning.
Fyra år efter att Claus gått bort är sjukdomen ALS fortfarande närvarande och att fortsätta kampen mot den känns viktig tycker Pia:
”Det är läkande att göra detta. Och jag vet att Claus gör tummen upp.”