Mer än 5 000 personer har samlat in 1,1 mkr genom Gå mot ALS

28 mar 2017
Insamlingar Nyheter

”Gå mot ALS” samlar människor över hela landet i promenader för att synliggöra och samla in pengar till förmån för sjukdomen ALS. Under de senaste två åren har fler än 5000 personer deltagit och sammanlagt har drygt 1,1 miljoner kronor samlats in. Vi har pratat med initiativtagaren bakom det framgångsrika projektet, Anders Ekne från Lund.

För fem år sedan bestämde Anders sig för att bidra till ALS-forskningen genom att starta olika insamlingar. Bland annat utmanade han sina vänner att skänka pengar när han sprang Malmömilen och för antalet fåglar han lyckades räkna på Falsterbo Bird Show. Dessutom sålde han körsbär och arrangerade flera stafetter för att samla in pengar.

Anders upptäckte snabbt att det fanns ett stort intresse hos andra att göra mer än att bara skänka pengar. Många ville också delta och hjälpa till att samla in pengar. Det var då han bestämde sig för att överföra det amerikanska konceptet ”Walk to Defeat ALS” till Sverige under parollen ”Gå mot ALS!”.

Anders har själv mist både sin mor och sin morfar i sjukdomen ALS.

– Det är tungt att förlora två nära släktingar, min morfar och min mor, i sjukdomen. Båda var i 65-årsåldern. När jag började samla in pengar tänkte jag att nu har jag 25 år på mig att fixa så att inte jag går samma öde till mötes, berättar Anders.

Hur fungerar Gå mot ALS?

Gå mot ALS är ett årligen återkommande evenemang som går av stapeln i juni i anslutning till den internationella ALS-dagen. Vem som helst kan i samverkan med Anders arrangera sin egna promenad på sin ort. Grundkonceptet är en 1,5 kilometer lång promenad och att varje deltagare skänker en slant.

Anders uppmanar alla till att starta promenader på sina egna orter.

– Eftersom Gå mot ALS infaller i midsommarhelgen är många bortresta. Tanken är att det ska finnas promenader över hela landet så att det går att delta oavsett var i Sverige man befinner sig. På vår Facebook-sida går det enkelt att hitta var närmsta promenad är.

Fantastisk respons

Anders trodde på konceptet men han förväntade sig aldrig att responsen skulle vara så stor. Under de senaste två åren har fler än 5 000 personer deltagit och sammanlagt har mer än 1,1 miljon kronor samlats in till Ulla-Carin Lindquists stiftelse för ALS-forskning. För Anders är det stundtals hög arbetsbörda men hejaropen från allmänheten ökar hela tiden motivationen.

– Det ger mig en otrolig bekräftelse när man får så stor respons från alla håll. Jag blev otroligt rörd av att först bli nominerad och sedan framröstad till årets vardagshjälte av lokaltidningen i Lund.

Läs mer om utnämningen här »

Känslan som infinner sig under promenaden är svårslagen.

– När man tar ett par steg före och man ser att det går 50 till 100 personer bakom som i Lund – ja då känns det mäktigt.

Ingen ska känna sig ensam

Gå mot ALS handlar om mer än att samla in pengar till ALS-forskningen. På promenaderna samlas människor som kämpar mot ALS. Det är ett utmärkt tillfälle att dela erfarenheter och stötta varandra. Framförallt väcker det mycket uppmärksamhet om sjukdomen över hela landet.

– På en mindre ort är man kanske den enda som har ALS. Och då känner man sig kanske osynlig eller ensam. Kan vi då visa att vi är många som har en relation till ALS så kanske det kan skänka tröst till drabbade.

Vill du arrangera en promenad på din ort?

Du är varmt välkommen att ta kontakt med Anders genom att skicka ett meddelande till Gå mot ALS på Facebook. Du får sedan ett informationsblad med tips om hur du bäst arrangerar en promenad. Anders är behjälplig vid frågor och guidar dig genom hela processen. I år är promenaden den 25 juni.

Besök Gå mot ALS på Facebook »

Anders framhåller att det inte är antalet deltagare som är viktigt. Det viktigaste är att promenaden blir av.

– Det kan vara lätt att förblindas av orter där jättemånga går. Oavsett hur många som deltar på din promenad är det extremt viktigt och stort att vi går över hela landet tillsammans. Det finns ingen prestige i att samla in mest, utan det viktiga är att så många som möjligt kan vara med och promenera!