Premiär för dokumentärfilm om ALS: Humor till sista andetaget

10 maj 2024
Nyheter Personliga berättelser

Det började i benen. De blev tyngre och han kunde inte gå i trappor så lätt som han brukade. Till slut gick han till en läkare och den 9 april 2017 fick Ragnar ”Ragge” Eklund beskedet som han mest av allt hade fruktat. Han hade drabbats av ALS.

Det började i benen. De blev tyngre och han kunde inte gå i trappor så lätt som han brukade. Till slut gick han till en läkare och den 9 april 2017 fick Ragnar beskedet som han mest av allt hade fruktat. Han hade drabbats av ALS.

Ragnar har jobbat som TV-producent och regissör i över 30 år. Han har samarbetat med många av de största namnen inom svensk humor och varit med och skapat TV-ögonblick som blivit klassiska, i produktioner som Idrottsgalan, Grogg, Hem till Midgård och Direkt från Berns.

Idag är Ragnar helt förlamad och har levt med ALS i sju år. Under flera av dessa år har dokumentärfilmaren Ann-Sofie Carringer följt Ragnar, hans fru Helene och deras stora umgängeskrets, med välkända vänner som bland andra Robert Gustafsson, Carina Lidbom och Robert Aschberg. Dessutom har Helene, som själv är TV-producent, filmat Ragnar under några av de mest dramatiska ögonblicken i hans sjukdomsförlopp.

Filmen ger en osminkad inblick i hur ALS tar sig uttryck, när kroppens muskler slås ut och vardagen gradvis monteras ner och ersätts av assistens dygnet runt. Men allt är inte mörker. Vi får också vara med om glada stunder när döden känns långt borta. Och såklart får vi också ta del av Ragges mycket speciella humor, som ständigt är närvarande – även när livet är som tyngst.

Se filmen på TV4 Play »

Skapar musik till sin begravning

Som en röd tråd i dokumentären löper musiken. För efter en första tid av mörker vaknade kreativiteten till liv igen. Ragnar bestämde sig för att spela in ett par galghumoristiska låtar som skulle spelas upp på hans begravning, för att lätta upp stämningen. Ragnar hade inte ens sjungit i duschen och nu skulle han göra det när rösten var på väg att ge upp. Till slut blev det två album om livet och döden.

Låtarna fick dessutom ytterligare liv, när humorkollegor och ”riktiga” artister hörsammade Ragnars inbjudan att låta dem tolka hans verk. Bröderna Gustaf och Viktor Norén, Henrik Dorsin, Peter Magnusson, Petra Mede och Ia Langhammer har hittills sjungit in sina versioner av Ragnars låtar – med titlar som ”Du kan hitta mig i vinden”, ”Älska livet så älskar det dig” och ”Sämre och sämre dag för dag”. Ragnar har skrivit en engelsk text till ”Du kan hitta mig i vinden” som Andreas Johnson har sjungit in.

Lyssna på ALS-Ragge på Spotify »

Samlar in pengar till forskningen

I samband med premiären har Ragnar startat en insamling till förmån för ALS-forskningen. På insamlingssidan förklarar han:

”ALS kan drabba vem som helst, även unga människor, när som helst. Allt fler personer diagnosticeras med sjukdomen och därför behövs forskningen mer än någonsin tidigare. Hjälp mig ge forskningen en chans att besegra ALS och ge hopp. Det finns ingen tid att förlora. Alla mot ALS!”

Här kan du stödja Ragnars insamling »