Studentdokumentär ger inblick i livet med ALS

23 aug 2023
Nyheter

Fyra studenter vid Lunds universitet har producerat en dokumentärfilm som sätter strålkastarljuset på en sjukdom som alltför ofta glöms bort – ALS. Elsa Mellskog, Fredrik Bäckström, Amanda Häggqvist och Liza Ekman har, trots att de saknade budget och tidigare erfarenheter av filmproduktion, lyckats skapa en film som både informerar och berör.

”Med en förhållandevis liten diagnosgrupp krävs mer uppmärksamhet för att ALS ska beviljas mer forskningsstöd, vilket i förlängningen leder till att vi en dag kan hitta ett botemedel mot denna hemska sjukdom”, säger Fredrik Bäckström.

Dokumentären ger en inblick i livet med ALS genom att ge en röst åt ALS-drabbade och deras anhöriga. Dessutom lyfts forskningsläget genom intervjuer med forskare. Med dokumentärfilmen hoppas studenterna väcka uppmärksamhet om ALS och uppmuntra fler till att stödja forskningen.

”Vi hade som uppgift att göra ett projekt, och vi var alla överens om att vi ville göra något som betydde något. Till slut landade vi i ALS, och skapandet av dokumentären har både betytt mycket för oss, och lärt oss mycket.”, berättar Liza Ekman, vars moster gick bort i sjukdomen 2015.

Stort tack till Elsa, Fredrik, Amanda och Liza för ert ideella engagemang för att sprida uppmärksamhet om ALS!

Se dokumentärfilmen på Youtube »