Paret Frida och Mikael Backlund blir ambassadörer för stiftelsen

14 jun 2023
Nyheter

NHL-spelaren Mikael Backlund, känd som centerforward för Calgary Flames, och hans fru Frida Backlund har utsetts till ambassadörer för Ulla-Carin Lindquists stiftelse för ALS-forskning. Paret har ett djupt engagemang för ALS, en sjukdom som berört dem nära; Fridas mamma diagnostiserades när Frida var 16 år och gick bort tre år senare, vid en ålder av 49 år.

Under åren har Frida och Mikael, eller ”Mickis” som han kallas, engagerat sig aktivt i kampen mot ALS genom att stödja forskningen, sprida medvetenhet om sjukdomen och ge stöd till drabbade och deras familjer.

”När jag och Frida började prata hösten 2013 så berättade Frida om sin mamma och sjukdomen ALS. Jag visste ingenting om ALS då men förstod väldigt snabbt vilken fruktansvärd sjukdom det är. När Frida sen flyttade över till Calgary 2014 så var det givet för oss att börja sammarbeta och hjälpa ALS Society of Alberta. Vi började med att bjuda in familjer till matcher och sen har samarbete växt. Vi har även gjort några grejer i Sverige men största fokuset har varit på Calgary och Kanada. Vår plan är att gör ett större arbete i Sverige dagen då vi flyttar hem igen.”, berättar Mikael Backlund.

Paret Backlund har bidragit till ALS-forskningen på många sätt. I Sverige auktionerade de ut en NHL-resa, komplett med flygbiljetter, hotell och matchbiljetter, och högsta budet på 50 000 kronor skänktes oavkortat till stiftelsen. De har även sponsrat stiftelsen med reklamplats vid Västerås IK:s årliga gratismatch för att sprida kunskap om sjukdomen. I Kanada donerar paret pengar för varje matchpoäng och bjuder in familjer drabbade av ALS till matchkvällar.

”Det är inspirerande att se Frida och Mickis engagemang i kampen mot ALS. Deras bidrag, både i form av donationer och ansträngningar att öka medvetenheten om sjukdomen, är av stor betydelse för oss.”, berättar Pontus Löfgren från stiftelsen.

Frida och Mikael Backlund ansluter sig till en grupp engagerade ambassadörer som består av alpinmästaren Sara Hector och eldsjälen Björn Andreasson.

Läs mer om paret Backlunds engagemang i kampen mot ALS här.

Om våra ambassadörer

Till hjälp i vårt livsviktiga arbete har vi ambassadörer som gör insatser för att öka medvetenheten om ALS. Stiftelsens ambassadörer har alla personliga erfarenheter av ALS i sin omgivning och därmed goda kunskaper om sjukdomen men även om villkoren för drabbade och deras anhöriga. Ambassadörerna arbetar ideellt, i nära samverkan med stiftelsen, i hopp om en bättre framtida behandling av ALS-drabbade.