Anders Bagges låt ”Guld” samlar in pengar till ALS-forskningen

29 jun 2023
Insamlingar

När Peter Bengtsson drabbades av ALS, använde han sin sjukdom som en drivkraft för att skapa förändring. Genom flera initiativ lyckades han och frun Camilla samla in över 1,5 miljoner kronor till ALS-forskning. Nu lever hans arv vidare genom låten "Guld", framförd av Anders Bagge, ett musikaliskt testamente som fortsätter att generera medel till ALS-forskningen.

Peter Bengtsson drabbades av ALS för tre år sedan. Trots den obotliga sjukdomen, använde han sin starka entreprenörsanda för att samla in pengar till livsviktig forskning om ALS. Insamlingen tog fart när hans armband med parollen ”För livet mot ALS” började att säljas på ICA. Under hösten 2022 arrangerade han dessutom en fotbollscup där Malmö FF-spelare deltog, vilket lockade tusentals åskådare. Peter lyckades samla in över 1,5 miljoner kronor till Ulla-Carin Lindquists stiftelse för ALS-forskning, innan han gick bort för några månader sedan.

Hans arbete och livsberättelse berörde många, bland annat hans vän och låtskrivare Mikael Karlsson. Tillsammans föddes idén om att skapa en låt vars intäkter skulle bidra till ALS-forskning.

Önskade Anders Bagge som artist för låten ”Guld”

För att fullborda sin vision, behövde Peter och Mikael hitta en artist som kunde förverkliga låten. Det var här Anders Bagge kom in i bilden. Efter att ha introducerats till projektet, kände Bagge omedelbart en koppling till låten och bestämde sig för att ta sig an uppdraget.

”När jag fick den till mig kände jag bara att nä, jag vill sjunga den här. Så jag ringde tillbaka och frågade: är det okej om jag sjunger? ’Ja!’ sa Peter då.”, berättar Anders Bagge i TV4 Nyhetsmorgon.

En sista önskan uppfylld

Den 26 maj släpptes låten ”Guld” till förmån för ALS-forskningen, och på så sätt fullföljdes Peters sista önskan. Låten finns nu tillgänglig på alla stora streamingtjänster och royalties kommer ALS-forskningen till godo via ICA Stiftelsen till Ulla-Carin Lindquists stiftelse för ALS-forskning.

”Att låten äntligen släpps är så fint. Med Guld lever Peters minne kvar i evighet för alla, och någonstans tröstar det mig att låten kan få betydelse både musikaliskt men också genom att bidra till forskningen genom dess intäkter –  precis enligt Peters önskan. Jag vet att Peter ler där uppe i sin himmel. Peter finns inlindad av kärlek i mitt hjärta för evigt. Saknaden är enorm”, säger Camilla Holmberg, Peters fru.

Peter Bengtsson kommer att minnas för sitt starka engagemang för ALS-forskningen, sin kämparglöd och livslust.

Du kan bidra till Peter och Camillas insamling här →